BLOG 2015

Selfie project 52 2016

Ik hou van storytelling: een plaat maken die intrigeert, aanzet tot nadenken of een verhaaltje vertelt. Zo'n foto kost vaak meer tijd in het bedenken, voorbereiden en nabewerken dan het daadwerkelijk fotograferen. Dit kunnen is echter van grote toegevoegde waarde bij commerciële fotografie: de werkelijkheid vangen kan immers iedereen met een camera of smartphone, in één plaat een verhaal vertellen is echter andere koek! Om de eigen creativiteit wat onder druk te zetten heb ik me voorgenomen om in 2016 één keer per week een creatieve selfie te maken. Niet makkelijk want ik vind mezelf absoluut niet fotogeniek.

Ik heb al wel een lijstje met ideeën gemaakt, dus maar eens zien of ik dit een jaar vol kan houden. In mijn dagelijkse leven ben ik software developer dus daarom begin ik natuurlijk te tellen bij week 0: "Eat your vegetable".

Selfie project 52 2016, week 0 : Eat your vegetable
De genomen selfies plaats ik gaandeweg in deze set.

Workshop Richard Terborg @ studio 34X

Wat een geweldig dagje, de workshop van afgelopen zaterdag in Almere! Toplocatie, prachtige modellen, kleding, styling en natuurlijk een aanstekelijk enthousiasme van Richard 'hiep hieper' Terborg!  Bekende en nieuwe gezichten gezien, nieuwe contacten en ideeën opgedaan en gaaf om te zien hoe iedereen z'n eigen creativeit legt in zijn/haar foto's. 
Bij sport, documentair en zakelijke fotografie sta ik inmiddels m'n mannetje wel, maar fashion en het aansturen van modellen is toch wel weer een ander dingetje. Goed om weer even uit de comfortzone te stappen en geïnspireerd te raken. Ik probeer meestal een scene/verhaaltje te verzinnen zodat er wat gebeurt in de plaat. Dat is soms wel wat listig op commando op te roepen, zeker als je kort de tijd hebt. Meestal komt het bij mij wel uit op iets duisters of juist humoristisch, in dit geval een combinatie. Als je eenmaal een idee hebt en met elkaar lol hebt om de situatie, dan komt de foto vanzelf!
Michiel is natuurlijk fantastisch uitgerust in studio 34X, geen enkel probleem als je bv acuut bokshandschoenen of een strijkbout nodig hebt :) Van Myrna heb ik ook een paar hele mooie foto's kunnen maken, die wil ik proberen te verwerken in een beetje Brooke Shaden achtige composiet foto, dus dat gaat nog wat tijd kosten. Met een team is het resultaat meer dan de som der delen, top om dat weer te mogen beleven!

Modellen: Minga Macaia, Myrna van Maenen, Richard Terborg
Kleding: Sannie van der Horst/Skeletons in the Closet Clothing and Corsetry
Mua: Whitney Krokké
Haar: Jess vd Zee
Locatie: Studio 34X van Michiel Fisher / workshop Richard Terborg
Concept & fotografie: Walther Siksma
Extreme ironing
Minga en Ronald gaan ff los :)

NK Speedsurfen 2015

M'n rug vindt het nog niet leuk om zelf te surfen, maar met de dikke wind van vandaag moest ik er toch even bij zijn en het surfgevoel opsnuiven. Vanaf Strand Horst met de tele fotograferen was geen optie, dus ik ben vanuit de woonwijk met pak en waterdichte rugzak een flink eind het water ingelopen. Super als de toppers met volledige controle dichtbij komen, minder leuk als surfers zonder die controle ook heel dichtbij komen, ik sta daar toch met een flink bedrag aan apparatuur onbeschermd in het water. Deze foto van Manfred maakte m'n dag weer goed, meer foto's in deze set.

Halloween 2015

1-11-2015 door Walther 

Halloween is voor fotografen altijd weer een interessant thema. Weinig tijd, maar ik heb toch even fluks een composiet van 3 foto's gemaakt:
 
Op zaterdagavond met beide kids de Amsterdam Halloween Parade bezocht. Wat minder voertuigen en spektakel dan voorgaande jaren, maar leuk om weer even te kijken en wat andere flits instellingen uit te proberen.

Londen!

4-10-2015 door Walther 

Afgelopen weekend met de wederhelft naar Londen geweest. Een fantastisch concert van Steven Wilson bezocht in de the Royal Albert Hall en geen kids mee, dus voldoende tijd om ook 's avonds flink te fotograferen. Wat een super stad is Londen toch, hier kun je als fotograaf echt behoorlijk los! Helaas was het niet toegestaan om tijdens het concert foto's te maken met professionele apparatuur en in de handbagage was natuurlijk geen plaats voor een fatsoenlijk statief. Noodgedwongen de avondopnames dus maar met een GorillaPod gemaakt.

Ik was al vaker in Londen geweest dus we hadden nu tijd om de minder voor de hand liggende plekken te bezoeken. Een van de hoogtepunten was wel een rondleiding op het westelijke deel van Highgate cemetery.

Nog een cameratas: overboard classic backpack

25-9-2015 door Walther 

Tja, ik heb al twee cameratassen: voor normaal gebruik heb ik een Lowepro Flipside 400A. Deze Lowepro is een perfecte allround rugzak, comfortabel te dragen, stevig en met raincover. Met wat schikken doet hij het ook als handbagage in het vliegtuig. Hier past een body met 4 lenzen en wat accessoires in.
Als ik sporten als windsurfen of voetbal ga fotograferen neem ik de Tamrak Evolution super telephoto lens pack. Hier past met gemak de 7D mk II met grip en de Sigma 120-300 in. De zonnekap en converter kan ik gewoon gemonteerd laten! Ik kan er ook nog twee kleine sidebags aan bevestigen, deze gebruik ik naar believen om nog een groothoek en/of de 70-200 mee te nemen. Enige nadeel is dat de raincover er dan niet meer overheen past, de sidebags moeten er dan in.
Afgelopen weekend fotografeerde ik The Real Trip, een windsurf evenement. Om alles in beeld te brengen zocht ik eigenlijk een compacte waterdichte tas, de lowepro was te groot en niet waterdicht. Ik besloot alleen de 7D mk II met 70-200 en 24-70 mee te nemen, ervaring leerde dat ribs niet de meest droge plekken om te fotograferen zijn. Er zijn wat hele dure ècht waterdichte alternatieven, maar ik kwam uit op de Overboard classic waterproof backpack. Ik vind de naam niet handig gekozen, want ik zie hem liever niet overboord gaan! Voor 60 tientjes heb je hem, hij is compact, waterdicht en bevat nog wat oogjes om hem in een boot snel ergens aan te bevestigen. Helaas is er geen binnenwerk, je moet dus zelf polstering er in doen of een binnentas gebruiken. Ik gebruikte een handdoek en de sidebag van de Tamrack voor de extra lens. Voordelen: echt waterdicht, makkelijk te bevestigen, rugzakmodel, goedkoop. Nadelen: geen interne polstering of indeling, als rugzak zit hij relatief hoog op je rug. Na de praktijktest afgelopen weekend kan ik zeggen dat ik er redelijk tevreden over ben! Het is een goedkope maar praktische aanvulling op m'n tassen arsenaal, ideaal als je met een compacte set de nattigheid in gaat!

The Real Trip 2015 Preview

22-9-2015 door Walther 

Wat was het gaaf, The Real Trip 2015! Twaalf uur geslapen in drie dagen en zondag bont en blauw geworden van het gestuiter op de verschillende boten. Erg veel foto's kunnen schieten en daarvan nog maar een klein deel uit kunnen werken. Inmiddels wel voorzien van een paar wallen waar je een paar tjalken aan kunt aanmeren;) Maar wat was het vet met enthousiaste deelnemers en publiek maar ook met een fantastische crew! Proud to be part of it!


Hier een kleine preview van The Real Trip 2015 en er staat ook een mooi verslag op windsurfing.nl en super fraaie aeralbeelden van Droneflight.

Voorbereidingen The Real Trip 2015

6-9-2015 door Walther 

Hij komt er weer aan The Real Trip 2015, van 18 t/m 20 september is het weer een en al surf en sup in Makkum. De organisatie is druk doende de laatste puntjes op de i de te zetten, vrijdag as de briefing van de vrijwilligers. De pro-fleet bevat een aantal sprekende namen dit jaar, dus dat kan mooie actie opleveren!
Om in de stemming te komen schoot ik van de zomer met hulp van Wessel al wat plaatjes vanuit de rib van de Makkum locals. Helaas geen fotohulp van Jeroen Helmers op vrijdag en zaterdag dit jaar, maar zondag is ook hij van de partij.
Erg veel zin in !

The Real Trip 2015 teaser

The Real Trip 2015 crew teaser

Workshop Brooke Shaden

31-8-2015 door Walther 

Zo, dat was een enerverend weekend! Twee dagen een workshop van Brooke Shaden gevolgd, een fotografe die ik al lang bewonder voor haar conceptuele werk. Inspiratie/storytelling, daadwerkelijk schieten, editen, de business kant van fotografie, alles kwam aan bod. Alles perfect georganiseerd door Jeroen van Draumlist.
Zelf schiet ik het meest documentair/redactioneel en sport, maar voor mijn vrije werk vind ik het aardig de schoonheid van het duister vast te leggen en sinistere sferen te vangen. Zeker voor sport ben ik doorgaans op zoek naar de ultieme scherpte en spetterende kleuren maar voor deze meer donkere stijl van fotograferen werkt het precies andersom: blur, desaturate,noise en composite zijn dingen die ik normaal niet gebruik. Kortom totaal buiten de comfortzone kunnen stappen deze workshop, andere creatieven ontmoet en vooral veel geleerd, zeker ook dingen die voor mijn andere fotografie bruikbaar zijn! Bovendien veel beelden kunnen schieten die ik later weer kan verwerken in andere composiet foto's. Een intensief maar super leerzaam en inspirerend weekend dus!
Eerst composiet resultaat uit de workshop van Brooke Shaden

Opbouw composiet foto

Focus Magazine september 2015

25-8-2015 door Walther 

In de september uitgave van Focus Magazine schreef Dennis Hissink een leuk artikel over de workshop van Marc Zimmermann welke ik in mei volgde bij studio 34X. Ook de deelnemers kwamen aan het woord en één van mijn foto's ("the coach") werd bij het artikel gebruikt. Goed genoten van de workshop en leuk om het zo terug te lezen! Focus Magazine 2015,Workshop marc Zimmermann

Experimenteer dagje studio 34x

10-7-2015 door Walther 

Vandaag samen met Jeroen Oosterveld een middagje in studio 34X doorgebracht om eens op het gemak wat dingen uit te proberen. Jeroen had ook nog een Leica M om uit te proberen. Het voelde als een kid in de snoepwinkel met zoveel mogelijkheden! 
Experimenteerdagje in Studio 34X Wat meer resultaten in dit album.

Puttense sportmarathon 2015

27-6-2015 door Walther 

Vrijdag 13:00 uur: Final gearcheck Puttense sportmarathon 2015
T minus one hour, final gearcheck Puttense sportmarathon 2015

Zaterdag 19:00 uur: ruim 30 uur in touw geweest, alleen twee powernaps van elk een uurtje kunnen pakken. Bijna alle onderdelen kunnen fotograferen en gigaveel materiaal geschoten.Voor de sporters is het nu klaar, mij rest nog de taak het mooiste materiaal uit te zoeken en na te bewerken. Dat kost tijd, dus geduld, ik ga eerst wat slaap inhalen en de loop van de week wat meer materiaal bekijken.
Donderdag: kids en volwassenen staan er inmiddels op. Wat mij betreft de mooiste plaat van PSM2015 is deze van het touwtrekken bij de opkomende zon:
  
Touwtrekken Puttense Sportmarathon 2015

Voel je vrij deze foto's onaangepast onder deze voorwaarden te gebruiken, delen of verspreiden. mits je dat niet commercieel doet, een backlink wordt altijd op prijs gesteld. Alle andere vormen van gebruik, high res versies etc, neem even contact op!

Ghosts of Speed online beschikbaar

15-6-2015 door Walther 

Dit project, een film over speedsurfen, was in 2012 voor mij eigenlijk de aanleiding om fotografie en film wat serieuzer op te pakken. Als tweede cameraman veel tijd en energie in dit project gestoken, zelf helaas te weinig gesurfd maar sindsdien veel geleerd, contacten gelegd, vrienden gemaakt en bovenal enorm veel lol gehad! Los van het schieten waren er veel uitdagingen te overwinnen zoals camera gear overzwemmen, materiaal zout-, water- en stofvrij zien te houden, door de blubber sjouwen, camera's stil zien te houden bij 50 knopen wind etc.
Geweldige samenwerking met initiator Angelo Pecere en muzikaal genie Bluman ! Zonder Jan Hendrik de Bruin, Luc Salomons en talloze andere vrijwilligers was het geheel niet van de grond gekomen, een mooi project om op terug te kijken!
Vanaf vandaag is de volledige versie online beschikbaar op vimeo!

Workshop Marc Zimmermann @ Studio 34x

20-5-2015 door Walther 

Vandaag een supervette workshop gevolgd van Marc Zimmermann. Michiel Fischer van Studio 34x had voor de gelegenheid een hele boxring in zijn studio opgebouwd! Zwaar onder de indruk van de omvang en mogelijkheden van zijn studio, super profi! 
De boxers en coach bleken perfecte fotomodellen. In de ochtend en begin van de middag vooral licht opgesteld en geschoten, daarna wat Photoshop tips gekregen om meer op een Joel Grimes / Tim Tadder achtige manier te bewerken. Af en toe wat listig met Duits, Engels en Nederlandstalige versies van Photoshop, maar zeer de moeite waard. Ik blijf het lastig vinden om Engels te praten tegen een Duitser, ik schakel min of meer automatisch naar Duits. Gelukkig bleek de mix Engels/Duits voor iedereen prima te volgen. Ook voldoende materiaal kunnen maken om wat mee te experimenteren en een eigen interpretatie te ontwikkelen van hetgeen ik gezien heb. Tot slot nog een hele mooie art print van Jan. R. Smit meegekregen, een perfect dagje zo!

Boxen bij studio 34X

Canon 5D mk IV geruchten

19-5-2015 door Walther 

Het testen van de Canon EOS 5D mk IV schijnt begonnen te zijn volgens Canon Rumors. Het zal mij benieuwen, als ik zie wat Sony, Panasonic en Samsung voor spec's in hun camera's stoppen bekruipt me het gevoel dat Canon rijkelijk laat is met het introduceren van verbeteringen. De verbeteringen die er wel zijn worden dan zorgvuldig verdeeld over verschillende modellen. De niet zo lang geleden geïntroduceerde 7D mk II kreeg bijvoorbeeld wel gps maar geen wifi, terwijl elk zichzelf respecterend apparaat inmiddels wel wifi of blutooth heeft. Zelfs telefoons hebben al 4K video, maar bij Canon alleen nog de enorm prijzige cinema modellen. Ook qua sensor (lichtgevoeligheid/dynamisch bereik) zijn er al lange tijd geen verbeteringen te melden. Inmiddels heb ik al redelijk wat Canon lenzen in de tas (waar ik zeer tevreden over ben), dus overstappen op iets anders doe je niet zomaar. Maar toch, het wordt wel tijd dat er nu serieuze verbeteringen gaan komen Canon.....