BLOG 2017

Elinchrom ELB400

Mijn trouwe Godox 360 flitsers heb ik verkocht omdat ik de hand heb weten te leggen op een Elinchrom ELB400 dual to go set. Ziet er superdegelijk uit allemaal en ook een handige draagtas erbij die ook ècht in de praktijk inzetbaar is. Juist voor sport (hss) heb ik hoge verwachtingen van deze set! Enige nadeel is dat ik nu ook wat Elinchrom modifiers moet aanschaffen en daar hoort toch een andere prijskaartje bij. Luxe problemen weer...

Stormbringer Deep Purple tribute @ Estrado

Altijd leuk, muziek fotograferen: het blijft toch een uitdaging met snel wisselende lichtomstandigheden! Afgelopen zaterdag een bezoek gebracht aan Estrado in Harderwijk waar de Deep Purple tributeband Stormbringer speelde. Ik zit qua ICT ff in een gruwelijke drukke periode dus dit was een leuke afwisseling. Deep Purple is wat mij betreft DE classick rock band en ik heb enorm genoten van ronkende Hammond, tof gitaarwerk en fantastische stem die het orgineel zeker geen geweld aandeed!
Stormbringer, Deep Purple tribute band

Infloyd live @DRU Cultuurfabriek, Ulft

5-11-2017 door Walther 

Gisteren de kans gehad om te fotograferen bij Infloyd. The final Cut is m'n favoriete floyd album, en dat werd integraal gespeeld: waanzinnig om dit live te zien en te horen!

Infloyd, live, DRU cultuurfabriek, Ulft

Infloyd, live, DRU cultuurfabriek, Ulft

Extra domeinen

Ik ben redelijk allround in fotografie maar heb toch zo m'n voorkeuren en specialisaties. De bijbehorende beelden lopen qua stijl soms redelijk uiteen. Ik heb daarom toch maar wat extra domeinnamen en landingspagina's gemaakt, toegespitst op bepaalde typen fotografie.
Het is geen geheim dat ik een zwak heb voor watersport. Voor watersportfotografie was nog een domeinnaam vrij dus het was niet onlogisch om watersportfotograaf.nl te claimen. Omdat ik zelf surf is surffotografie extra gaaf om te doen, dus snel surffotograaf.nl geclaimd om m'n surffotografie te promoten.
Recreatiefotografie ben ik eigenlijk vanzelf ingerold. Het is best een listige specialisatie nog want je wilt wel dat er mensen zichtbaar zijn maar als je niet met modellen werkt moeten die ook weer niet al te nadrukkelijk herkenbaar in beeld. Het domein recreatiefotograaf.nl was ook nog vrij zodat ik daar wat recreatie gerelateerde beelden kan laten zien.
Evenementen fotografeer ik eigenlijk documentair: ik wil de sfeer vangen en de mensen laten zien, de microsite ervoor is eventfotograaf.net

Update website

Tja, een website is wel erg 2014 en ik merk dat ik de laatste tijd redelijk wat op instagram en facebook plaats en m'n website minder vaak bijwerk. Echter de beeldkwaliteit van facebook is wel belabberd, instagram's resolutie is laag en van andere formaten van dan vierkant blijft weinig over.

Als fotograaf groei je natuurlijk ook: als ik foto's van een aantal jaar terug bekijk ben ik daar lang niet meer zo trots op als destijds. De timing is ok maar met de kennis en apparatuur van nu zou ik ze nu toch echt beter kunnen maken dan toen. Dat is prima: zonder groei zou voor mij de uitdaging er ook af zijn. Dit is wel het moment om eens te schiften in materiaal, oud spul wil ik niet eeuwig meeslepen. Op deze nieuwe website heb ik de albums dan ook niet meer opgenomen. Nu is al dit materiaal nog gewoon op m'n flickr te zien, gerangschikt op album.

Misschien dat ik nog wel eens album functionaliteit met bestel/download optie toe ga voegen maar voor nu is dit het. Het laat ook wel m'n motto zien: geen kwantiteit maar kwaliteit of zoals de Duitsers zo mooi zeggen "In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister" En af is hij nog niet, er zouden wat media queries moeten komen om bij lagere resoluties ook lagere resolutie beeld te downloaden en ook op SEO-gebied is nog flink wat werk te verrichten. Maar stap één is gezet: afscheid van de oude albums, nu voorwaarts met nòg beter materiaal!

Upgrades

Naast de 400mm 2.8 heb ik geen grote investeringen op fotografie hardware gebied gedaan dit jaar. Nu op de laatste dag van de Canon cashback actie ben ik toch maar gevallen voor de Canon EF 16-35mm f/2.8L III. Ik had de f4 versie van deze lens al: deze heeft dan wel IS maar IS bevriest natuurlijk geen beweging. Die 2.8 is gewoon wel heel tof bij minder licht, hij lonkte al langer voor eventfotografie.
Ik heb ook nog even met een schuin oog naar de Sigma Art lenzen gekeken: de prijs is aantrekkelijk, optisch zijn ook erg goed, maar ja die AF is toch echt minder dan de native AF van de Canon lenzen. Over de scherpte van de Sigma 120-300 sports heb ik bv nooit te klagen gehad, maar nu ik weer Canon heb voor het grote telebereik.....
Nog even calibreren met Reikan FoCal en dan maar eens testen: begin november het concert van Infloyd lijkt me een mooie gelegenheid om hem in te wijden :)

The Real Trip 2017 Aftermovie

Tja, ik wilde tijdens The RealTrip 2017 aanvankelijk alleen wat behind the scenes beelden maken. Gewoon door een actioncam op m'n camera te zetten om te kunnen laten zien hoe het er voor mij uitziet vanachter de lens. Ik was daar vooral om te fotograferen en daar ligt mijn passie ook. Jeroen Helmers​ had wat beelden vanuit een andere hoek gemaakt, ik had zelf nog wat gimbal beelden vanaf de rib en opeens liep het toch wel uit de hand: Jelle Klaver​ had namelijk super drone shots en de gopro beelden vanaf de jetski door Twan Verseput​ bleken ook heel vet. Kortom, opeens was er zoveel bewegend materiaal dat we daar toch wat meer mee moesten. Het was een flinke klus maar nu is er dan toch een heuse aftermovie van #TheRealTrip2017 ! Voor het echte filmische gevoel had ik natuurlijk zoveel mogelijk met DSLR moeten filmen, maar ja zowel fotograferen als filmen is toch wel een dingetje. Uiteindelijk moet je prioriteren: video heeft zeker zijn charme maar fotografie blijft voor mij toch wel het mooist.

#TheRealTrip2017 aftermovie from Walther Siksma on Vimeo.

Canon Experience Days 2017

9-10-2017 door Walther 

Leuk dagje Canon Experience Days afgelopen zondag: qua techniek heb ik eigenlijk niets gehoord wat ik nog niet wist, maar het is altijd leuk om anderen het te horen vertellen gekoppeld aan hun eigen ervaringen. Het Hembrugterrein bleek in elk geval een super toffe locatie en er waren kansen genoeg om wat interessants voor de lens te krijgen. Ik heb achtereenvolgens workshops gevolgd bij Frits van Eldik over AI servo, Bas Meelker over urbex, Bart Heemskerk over concertfotografie en een roofvogel workshop door Steven Ruiter. Volgende keer alleen wel boterhammen mee want het restaurant wat open zou zijn bleef toch dicht: ik heb flink wat mensen noodgedwongen appelpunten en gevulde koeken zien lunchen.
Canon experience days 2017 roofvogel workshop

The Real Trip 2017

21-9-2017 door Walther 

Het zit er weer op, The Real Trip 2017, een van de grootste surf evenementen van Nederland en voor mij toch echt het allermooiste event van het jaar om te fotograferen! Het is ook drie dagen echt hard werken want je wilt eigenlijk alles zien/vastleggen en ondertussen materiaal uitwerken om te posten op social media. Tussendoor regelmatig gear en memorycards wisselen en niet vergeten tijdens eten en slapen de accu’s in de laders te doen. Dit jaar was er een zoon die voor het eerst mee deed en even hulp nodig had bij optuigen en sjouwen en in al mijn wijsheid had ik ook nog bedacht ea te willen filmen. Aanpassingen in de event ranking software en een crashende laptop met de software voor het grote videoscherm moesten ook nog even ingepast.

Meermaals wisselen van gear en/of outfit maakte het super dynamisch: de ene keer sta je met zeiljack en korte telelens in de boot dan weer met de grote telelens en monopod op het strand. Snel een wetsuit aan, camera ombouwen in het onderwaterhuis voor actieshots vanuit het water, ’s-avonds sta je weer met groothoek en flitser bij band, tombola en party paraat. Kortom, het vraagt nogal wat gear, skills en doorzettingsvermogen maar het is supervet en dankbaar om te doen!

Het mooie van de Real Trip is dat elk crewlid afzonderlijk er voor de volle 100% voor gaat. De crew bij de registratie ziet bijna niets van wat er buiten gebeurt, de crew op het rondingschip ziet overdag bijna alleen maar water, de crew op de boten mist het strandprogramma etc. Ondertussen moeten er stands’s nachts bewaakt worden, goodiebags gevuld, licht en geluid geregeld etc. etc. Ik heb de mazzel wèl alles te zien en dat kan alleen door zo’n super crew! Een crew zonder kostbaar evenementenbureau of dikke subsidie, maar een club van enthousiaste doeners met liefde voor de sport. Ik ben trots om daar deel van uit te mogen maken!

Het enthousiasme van crew straalt uit naar de bezoekers wat ik heb ondanks het feit dat er weinig wind was eigenlijk alleen maar super positieve feedback gehad. De aftermovie moet nog gemaakt, de evaluatie moet nog plaatsvinden, maar wat hebben we enorm genoten, ik kijk nu al weer uit naar de 2018 editie van The Real Trip !

 

Presentatiegids SDC 2017

5-9-2017 door Walther 

Hij is klaar de presentatiegids van SDC ! Hij kwam wat ad hoc tot stand door een nieuw team, pas nadat het seizoen eigenlijk al voorbij was. Er moesten dus wat hobbels genomen en ik had natuurlijk geen eindeloze archieven met voetbalfoto's van andere teams dan waarin zoonlief had gespeeld. Dus met wat schrapen, nieuwe teamfoto's en de vormgeving door Sandra van Signatures is uiteindelijk toch een super presentatiegids tot stand gekomen: met elkaar hebben we echt wel wat onderscheidends neer kunnen zetten! Pixelpeeper als ik ben erger ik me natuurlijk wel wat aan de kwaliteit van de foto's die ik zelf niet gemaakt heb. Datzelfde gold natuurlijk voor Sandra die ook niet van alle advertenties fatsoenlijke logo's of beelden had. Maar goed, dit was een belangrijke stap in een meer professionele uitstraling van de club, met voldoende voorbereiding kunnen we dit volgend seizoen vast gaan overtreffen!

SDC Promo

5-9-2017 door Walther 

Teamfoto SDC Tja, toen ik gevraagd werd om ea voor de presentatiegids van SDC Putten te fotograferen merkte je dat er nog niet eerder professioneel was nagedacht over fotografie. Als je een gids wil vullen met foto's van het seizoen is het handig om daar bij aanvang het seizoen al mee te beginnen bijvoorbeeld ;)

De beste foto's maak je vaak niet als je een kruis in je agenda zet, de beste foto maak je met de juiste voorbereiding! Door creatief met u mee te denken help ik om tot de beste platen voor uw specifieke toepassing te komen. Een foto voor een banner van een website is wat anders dan een achtergrondfoto voor een blad waar nog tekst overheen moet.

Nood aan de man?

Een 'zomerse cover' in februari moeten fotograferen omdat in maart gedrukt moet worden? Als de nood aan de man is help ik u uit de brand met wat photoshop en creatief licht.

Maatwerk

Stockfoto's zijn super handig maar kent u ook die 'Nutella kinderen' ? Ze lachen wel, maar er is toch iets vreemds aan, het zijn niet de mensen die u en ik dagelijks tegen komen. Maatwerk zie je altijd!
     

Beeldbewerking?

Iets schieten wat eigenlijk niet kan? Er is altijd een oplossing!

Ook toe aan een professionele aanpak van fotografie? Bel 06-51622256 of mail me op walther[at]siksma.nl voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek!

Makkum Promo

1-9-2017 door Walther 

Need surf/sail/boating/sup shots? I am a regular at Makkum and use professional photo gear for my commercial work, when I am at Makkum I shoot with this for fun, always on the hunt for the ultimate shot!
Since you are not my customer yet I do not owe you anything but you can enjoy and share what I post on my facebook page for free under these conditions. Please do not hurt my feelings: credit me properly when you share and do not crop (cut off watermark), put insta filters on them or do harm to them in a way I never would.
Need highres pictures without my watermark for personal print? I can provide you with high quality (20-30Mp) jpegs, each one individually postprocessed. This takes time (shooting is only half the work) and will most likely not be finished the same day: I was there for having fun remember? When I need deadlines I'll do commercial work. I hate charging friends (and friends are easily made when you're in the water with a big camera) but I need to pay for my gear, insurance and software as well.
The quality is more than worth it so please contribute to my tip jar so that I can keep doing this.
CU at the beach!

Safety

Spotted me in the water? I'm there putting myself and expensive gear in danger for the ultimate shot. The value of my equipment is a multitude of the value of the surfgear you are sailing on. For our mutual safety, please don't come too close unless you have full control (and please let ME judge that).

Need prints?

Don't go for wood or canvas: it's cheap but it kills all the details, forex, dibond, alu are much better. I recommend profotonet for the best results.

Want more?

Please contact me for commercial photography or dedicated individual sessions.

Geen wind op Makkum wat nu?

10-8-2017 door Walther 

Stel je zit met een aantal surfgekken op Makkum en het waait al een paar dagen niet, wat doe je dan? Simpel: we bouwen een constructie om de ultieme surf foto te ensceneren! Het kostte drie uur opbouwen, 10 minuten fotograferen en een paar uur photoshop om deze actie foto van Sietse Jansen te schieten. Erg gaaf om met elkaar te doen! #teamwork #makkum

Timelapse door Sietse Jansen

Training Twan Verseput op Makkum

4-8-2017 door Walther 

Vandaag schoot ik bij prachtig weer de kersverse wereldkampioen speed Twan Verseput op m'n geliefde Makkum. De perfecte kans om een mooie plaat te schieten voor een facebook header voor de komende Real Trip! Het water was erg ondiep dus het was riskant om met mijn onderwater huis ook nog foto's vanaf de waterlijn te maken. Bij dieper water kan ik door de knieën, als het misloopt kan ik me snel een aantal passen verplaatsen. Hier was het water max een meter diep. Om vanaf de waterlijn te schieten moest ik dus in het water gaan zitten: perfect voor het shot maar niet handig om snel te verplaatsen. Gelukkig heeft Twan perfecte controle!

Kunstwedstrijd Gemeente Putten: Wanneer gaat de gemeente kunstenaars serieus nemen?!

7-7-2017 door Walther 

Het is weer zover, de gemeente heeft een kunstwerk nodig voor in de trouwzaal. In plaats van kunstenaars uit te nodigen hun plannen in te dienen, wordt het een wedstrijd. Alleen de winnaar krijgt 2500 euro, de werken worden eigendom van de gemeente en of de kunstenaar het werk even op eigen kosten wil vervaardigen en daarbij wil voldoen aan allerlei voorwaarden omtrent kleur, afmetingen, ophangsysteem etc. Het reglement heb ik meermaals doorgelezen maar hoe vaker ik las, des te stompzinniger ik het vond. We laten bij een nieuw gemeentehuis toch ook niet meerdere bouwen op kosten van de aaannemer en betalen dan alleen degene die de gemeente het mooiste vindt?! 
Mijn reactie op facebook en twitter kenbaar gemaakt, toen reactie daarop uit bleef ook maar een mail gezonden. Tot op heden geen reactie, dus vandaar dat ik de inhoud van mijn mail maar wat breder openbaar maak. 

Het wordt tijd dat kunst serieus genomen wordt, dat vergt aanpassingen van de vraagzijde: stop wedstrijden, laat mensen ideeën opperen met een begroting (offerte).
Maar het vergt evengoed aanpassingen aan de aanbodzijde: kunstenaars lees de voorwaarden voordat je naar je atelier of studio holt, onderken dat je werk wat waard is en laat je niet afschepen met alleen 'de eer' !
#tegendebakker #betaalwatjekoopt

Hier mijn brief:

LS,
De gemeente heeft een wedstrijd uitgeschreven om zo een kunstwerk voor de trouwzaal te verkrijgen. De winnaar krijgt 2500 euro. Een leuk initiatief lijkt het, de trouwzaal is immers supersaai en kan inderdaad best een kleurige blikvanger gebruiken. Aardig ook dat Puttense kunstenaars wordt gevraagd hier invulling aan te geven. De manier waarop stuit mij echter tegen de borst, als ik de voorwaarden doorneem lees ik naast allerlei voorwaarden over oa aard, omvang, kleur en presentatie ook dit:
 
- Het werk wordt 5 jaar tentoongesteld in de trouwzaal. 
- Het werk wordt eigendom van de gemeente Putten. 
- De kosten zijn voor rekening van de kunstenaar 
 
Ik beschouw dit als een belediging aan het adres van de kunstenaar: Puttense kunstenaars mogen in eigen tijd en op eigen kosten iets vervaardigen wat aan allerlei voorwaarden moet voldoen en daarbij moeten ze hopen dat hun onkosten worden vergoed door een prijs te winnen? Als we een nieuw gemeentehuis willen, laten we toch ook niet meerdere gemeentehuizen bouwen op kosten van de aannemer, kiezen de mooiste en laten dan de beste aannemer een ‘prijs winnen’ ?!
 
De architect krijgt betaald voor ontwerp, de aannemer voor de bouw, maar de creatief moet een wedstrijd winnen. Heeft de ontwerper van de prachtige Puttense hertenbankjes destijds ook een vergoeding gekregen voor zijn ontwerp? Als u kunstenaars/creatieven serieus wilt nemen, nodig hen dan uit om plannen te presenteren, kies de beste/mooiste en betaal ze normaal voor arbeid en materiaal/uitvoering. De subsidiepotten hoeven dan ook niet zo ver open. In het zakelijk leven is al iets bedacht voor dat proces en dat heet ‘offerte’ en het uitnodigen tot het indienen ervan ‘aanbesteden’.
 
Recent heb ik zelf ook zo'n geweldige 'prijs' gewonnen, mijn foto zou groot op een wand in een nieuw waterschapshuis mogen komen. Ik mocht een vrije middag spenderen om bij de 'feestelijke opening' te komen en daar schaapachtig lachend onder het genot van bitterballen te mogen constateren dat ik niet alleen mijn werk maar ook mijn vrije tijd afhandig had laten maken voor deze geweldige 'eer'. Ik heb vriendelijk bedankt. 
 
Nu was ik zelf niet van plan aan de Puttense wedstrijd mee te gaan doen, ik beschouw mezelf ook niet direct als een kunstenaar, ik maak beeld: vrij werk en in opdracht. Daarbij doe ik mijn best om me mijn werk niet op slinkse wijze afhandig te laten maken. Dat zouden andere creatieven ook niet moeten laten doen. Helaas zit de gemiddelde creatief al in zijn/haar atelier nog voordat de voorwaarden gelezen zijn. Van deze groep wordt maar al te gemakkelijk geprofiteerd door ze een veer in de kont te steken met eer. Mag ik ervan uitgaan dat gemeente Putten na deze eye-opener creatieven wat serieuzer gaat nemen en de volgende keer beter nadenkt over de voorwaarden voordat er weer een wedstrijd aan te pas moet komen? Bij voorbaat mijn hartelijke dank.
 
Vriendelijke groeten
 
Walther Siksma


Update 11-7-2017: Inmiddels reactie gehad en naar zeggen van de gemeente wordt alleen het winnende werk hun eigendom. Als je betonnen meesterwerk van 1.5 x 4m de wedstrijd niet wint kun je hem toch gewoon thuis aan de muur hangen. Let dus op dat deugdelijke ophangsysteem ;)

Update 12/7/2017: Puttens weekblad is (ondanks nadrukkelijke noot voor de redactie) in staat de essentie uit m´n ingezonden stuk te redigeren en ook nog m´n naam verkeerd te spellen. 

Update 12/7/2017: Een tweede reactie gehad, de voorwaarden zijn aangepast, de gemeente wordt niet langer eigenaar van de werken. Uitnodiging voor een gesprek.