BLOG Oktober 2017

Extra domeinen

Ik ben redelijk allround in fotografie maar heb toch zo m'n voorkeuren en specialisaties. De bijbehorende beelden lopen qua stijl soms redelijk uiteen. Ik heb daarom toch maar wat extra domeinnamen en landingspagina's gemaakt, toegespitst op bepaalde typen fotografie.
Het is geen geheim dat ik een zwak heb voor watersport. Voor watersportfotografie was nog een domeinnaam vrij dus het was niet onlogisch om watersportfotograaf.nl te claimen. Omdat ik zelf surf is surffotografie extra gaaf om te doen, dus snel surffotograaf.nl geclaimd om m'n surffotografie te promoten.
Recreatiefotografie ben ik eigenlijk vanzelf ingerold. Het is best een listige specialisatie nog want je wilt wel dat er mensen zichtbaar zijn maar als je niet met modellen werkt moeten die ook weer niet al te nadrukkelijk herkenbaar in beeld. Het domein recreatiefotograaf.nl was ook nog vrij zodat ik daar wat recreatie gerelateerde beelden kan laten zien.
Evenementen fotografeer ik eigenlijk documentair: ik wil de sfeer vangen en de mensen laten zien, de microsite ervoor is eventfotograaf.net

Update website

Tja, een website is wel erg 2014 en ik merk dat ik de laatste tijd redelijk wat op instagram en facebook plaats en m'n website minder vaak bijwerk. Echter de beeldkwaliteit van facebook is wel belabberd, instagram's resolutie is laag en van andere formaten van dan vierkant blijft weinig over.

Als fotograaf groei je natuurlijk ook: als ik foto's van een aantal jaar terug bekijk ben ik daar lang niet meer zo trots op als destijds. De timing is ok maar met de kennis en apparatuur van nu zou ik ze nu toch echt beter kunnen maken dan toen. Dat is prima: zonder groei zou voor mij de uitdaging er ook af zijn. Dit is wel het moment om eens te schiften in materiaal, oud spul wil ik niet eeuwig meeslepen. Op deze nieuwe website heb ik de albums dan ook niet meer opgenomen. Nu is al dit materiaal nog gewoon op m'n flickr te zien, gerangschikt op album.

Misschien dat ik nog wel eens album functionaliteit met bestel/download optie toe ga voegen maar voor nu is dit het. Het laat ook wel m'n motto zien: geen kwantiteit maar kwaliteit of zoals de Duitsers zo mooi zeggen "In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister" En af is hij nog niet, er zouden wat media queries moeten komen om bij lagere resoluties ook lagere resolutie beeld te downloaden en ook op SEO-gebied is nog flink wat werk te verrichten. Maar stap één is gezet: afscheid van de oude albums, nu voorwaarts met nòg beter materiaal!

Upgrades

Naast de 400mm 2.8 heb ik geen grote investeringen op fotografie hardware gebied gedaan dit jaar. Nu op de laatste dag van de Canon cashback actie ben ik toch maar gevallen voor de Canon EF 16-35mm f/2.8L III. Ik had de f4 versie van deze lens al: deze heeft dan wel IS maar IS bevriest natuurlijk geen beweging. Die 2.8 is gewoon wel heel tof bij minder licht, hij lonkte al langer voor eventfotografie.
Ik heb ook nog even met een schuin oog naar de Sigma Art lenzen gekeken: de prijs is aantrekkelijk, optisch zijn ook erg goed, maar ja die AF is toch echt minder dan de native AF van de Canon lenzen. Over de scherpte van de Sigma 120-300 sports heb ik bv nooit te klagen gehad, maar nu ik weer Canon heb voor het grote telebereik.....
Nog even calibreren met Reikan FoCal en dan maar eens testen: begin november het concert van Infloyd lijkt me een mooie gelegenheid om hem in te wijden :)

The Real Trip 2017 Aftermovie

Tja, ik wilde tijdens The RealTrip 2017 aanvankelijk alleen wat behind the scenes beelden maken. Gewoon door een actioncam op m'n camera te zetten om te kunnen laten zien hoe het er voor mij uitziet vanachter de lens. Ik was daar vooral om te fotograferen en daar ligt mijn passie ook. Jeroen Helmers​ had wat beelden vanuit een andere hoek gemaakt, ik had zelf nog wat gimbal beelden vanaf de rib en opeens liep het toch wel uit de hand: Jelle Klaver​ had namelijk super drone shots en de gopro beelden vanaf de jetski door Twan Verseput​ bleken ook heel vet. Kortom, opeens was er zoveel bewegend materiaal dat we daar toch wat meer mee moesten. Het was een flinke klus maar nu is er dan toch een heuse aftermovie van #TheRealTrip2017 ! Voor het echte filmische gevoel had ik natuurlijk zoveel mogelijk met DSLR moeten filmen, maar ja zowel fotograferen als filmen is toch wel een dingetje. Uiteindelijk moet je prioriteren: video heeft zeker zijn charme maar fotografie blijft voor mij toch wel het mooist.

#TheRealTrip2017 aftermovie from Walther Siksma on Vimeo.

Canon Experience Days 2017

9-10-2017 door Walther 

Leuk dagje Canon Experience Days afgelopen zondag: qua techniek heb ik eigenlijk niets gehoord wat ik nog niet wist, maar het is altijd leuk om anderen het te horen vertellen gekoppeld aan hun eigen ervaringen. Het Hembrugterrein bleek in elk geval een super toffe locatie en er waren kansen genoeg om wat interessants voor de lens te krijgen. Ik heb achtereenvolgens workshops gevolgd bij Frits van Eldik over AI servo, Bas Meelker over urbex, Bart Heemskerk over concertfotografie en een roofvogel workshop door Steven Ruiter. Volgende keer alleen wel boterhammen mee want het restaurant wat open zou zijn bleef toch dicht: ik heb flink wat mensen noodgedwongen appelpunten en gevulde koeken zien lunchen.
Canon experience days 2017 roofvogel workshop